Běžný účet – základ

Nejlepší běžný účet je takový, který je zdarma. Bez podmínek, bez výjimek. Osobně i pracovně používám běžné účty od 3 bank. A jsou to Equa bank, Airbank a Fio banka. Equa bank od roku 2012, Airbank a Fio od roku 2013. Dá se tedy říct, že mám dostatečné zkušenosti na to, abych na tyto běžné účty měl kvalifikovaný názor, objektivní i subjektivní.

Standardní minimum zadarmo

Za všechny ty roky jsem nezaplatil žádnou korunu za zřízení a vedení účtů, ani za odchozí nebo příchozí domácí platby, ani za vyhotovení platební karty. Úročení účtu blízko nule je snad norma, ale co chtít v dnešní době  téměř nulových sazeb. Valné většině lidí tento základ naprosto stačí. Ale ne, oni se bojí, bojí se, že o svých sto tisíc přijdou a proto mají účty v těch velkých a „stabilních“ bankovních domech a platí tak 100+ Kč/měsíc za vedení účtu a další absurdní poplatky. Tragédie! Opět připomínám, že všechny peníze  jednoho klienta u jedné banky jsou pojištěny státem do výše 100 000 EUR, tedy nějakých 2 600 000 Kč. Pro podrobnosti se koukněte na Fond pojištění vkladů Garančního systému. Ve 21. století a zvláště v době koronavirové je zbytečné navštěvovat pobočky, ty jsou k ničemu, vše zvládnete online v internet/mobilním/smart bankingu a za pomocí bankomatů/vkladomatů.

Můj žebříček

 

První příčku obsadila Equa Bank. Vybral jsem si ji již dávno, když jsem rušil zaměstnanecký ČSOB účet a vybral jsem dobře. Kromě výše uvedeného základu zdarma, mohu si vybírat peníze zdarma z jakéhokoliv bankomatu v Česku a v zahraničí a to platí i pro odchozí a příchozí zahraniční platby SEPA. Kurzovní lístek také v normě, takže kdo hodně cestuje nebo jiným způsobem pracuje s hotovostí, ideál. Kdo se bojí zneužití platební karty nebo vytunelování účtu při pobytu a vybírání z bankomatů v zahraničí, doporučuji mít hlavní účet někde jinde a tento účet používat pouze pro cesty s omezeným zůstatkem. Rejpalové budou, pro účely cestování, srovnávat tento účet s Revolut kartou – co je takový fintech z Anglie, ale nebudeme srovnávat jablka a hrušky. Jo, mám Revolutku od samého začátku tj. 2015, ale že bych byl z toho nějak odvařený, to určitě ne. A hlavně, hooodně změnili styl a ceny poté, co do nich vstoupil investor a ten chce love, že jo 🙂

Druhou příčku obsadila Air bank. Líbí se mi takový ten moderní look, funkční internetové bankovnictví, vše šlape jako hodinky a má zajímavé vychytávky. Jo, někdo tam u nich přemýšlí a posouvá věci kupředu. Většina služeb je zadarmo, bohužel hotovostní vklady a výběry mimo jejich pobočky či bankomaty jsou zpoplatněné, což je nevýhodné pro lidi ze „zapadákovů“. O zahraničních výběrech ani nemluvě – poplatek 25 a 100 Kč je fail, holt, někdo to musí zaplatit.

 

Účty u Equa bank a Air bank je možné založit online bez jakékoliv návštěvy pobočky.

 

Třetí příčku obsadila Fio banka, kterou používám pro svoje s.r.o., tedy pro právnickou osobu. Banky vesměs rýžují na pravnických osobách, tedy najít účet, který by byl pro běžné bankovní aktivity zcela zdarma nebo bez jakéhokoliv poplatku za vedení nebo bez podmínek minimálního obratu atd. je vzácnost. Fio banka splnila a tedy mne, respektive moje eseróčko nestojí nic. Přežiju i občasnou návštěvu pobočky a automatický návrat do 90. let. – alespoň podle nábytku 🙂